Wat je moet weten voordat je start met deze cursus

Wat is een website?

Een website of site bestaat uit verschillende webpagina’s. De eerste pagina van een website, wordt de homepage genoemd. Vergelijk het met een boek (website) dat uit verschillende bladzijden (webpagina’s) bestaat en waarbij de eerste pagina de kaft (homepage) is.
Webpagina’s worden met mekaar gelinkt via hyperlinks. Een hyperlink is juist datgene dat alle pagina’s en sites tussen mekaar koppelt en het hele internet vormt.

3 manieren om een website te maken

Er zijn drie methodes om een site te bouwen:

1.    via code: in HTML, CSS, PHP, jQuery, …
Dit is de zuiverste, maar ook traagste manier. Je moet de codes ook allemaal kennen of toch kunnen opzoeken. Indien je een foutje in de code typt, resulteert dit vaak in een foutmelding of zelfs helemaal niets.
Je maakt echter de website volledig naar wens. Indien je professioneel webdesigner wil worden of hier een job voor zoekt, MOET je zeker HTML, CSS en PHP beheersen.

2.    via een Wysiwyg: Dreamweaver, Muse, …
Het programma maakt de code aan voor jou, terwijl je via een grafische interface werkt. Dit is een snellere manier, maar de code is niet zo zuiver dan wanneer je de site zelf maakt. Wysiwyg staat voor What You See Is What You Get – zoals het programma de pagina toont, zou deze op internet ook eruit moeten zien - en Adobe Dreamweaver is het bekendste programma.

3.    via een CMS: Drupal, Wordpress, Joomla, …
Een Content Management System is een volledig aanpasbare website die ook volledig klaar is. De site werd door een professioneel team gratis voor jouw gebouwd. Jij moet enkel de inhoud toevoegen en lay-out & functionaliteit wijzigen. Dit is de allersnelste en tegenwoordig ook populairste manier. Het nadeels is dan weer dat het wat moeilijker is om een site volledig te bouwen zoals je voorheen in je hoofd had. Maar het kan!

Je kan eigenlijk stellen dat een website maken via code of wysiwyg vergelijkbaar is met het kopen van een bouwgrond en het bouwen van een huis. Het duurt wat langer, maar je bouwt het huis volledig naar wens. Het maken van een site via cms is dan weer vergelijkbaar met het kopen van een huis en het verbouwen. Je hebt veel sneller resultaat, maar om het exact te maken zoals je voorheen wenst, is soms wat moeilijker (maar het kan!).

De browser: websites bekijken

Om een website te kunnen bekijken heb je een browser nodig. Dit is een (gratis) programma, waarmee je door een website kan bladeren (= browsen). “To browse” is immers Engels voor “bladeren”. Er zijn verschillende browsers.


Vele mensen gebruiken Internet Explorer, omdat deze automatisch op Microsoft Windows-computers staat. Je kan echter ook Firefox, Safari, Opera of Chrome gebruiken.

De browser leest de HTML-code van de website en zet deze om naar wat wij uiteindelijk zien van de website. Elke browser doet dit echter een beetje anders. De populairste browsers zijn momenteel Chrome, Internet Explorer en op gedeelde derde plaats Firefox en Safari.

Een goede webdesigner test een site in meerdere browser, alvorens deze te publiceren.

Een webpagina wordt gemaakt via HTML-code. HTML staat voor HyperText Markup Language. Het is geen programmeertaal, maar een gewone opmaaktaal. Je kan de taal leren en deze zelf intypen om zo je eigen website te maken. Je kan echter ook een wysiwyg gebruiken, dat deze code voor je aanmaakt of een cms, waarbij deze code reeds voor jou geschreven werd.

Van elke website kan je de HTML-code opvragen. Wanneer je eens benieuwd bent, kan je dit doen door er met je rechtermuisknop op te klikken en te kiezen voor Bron weergeven (of variant).

De extensie van een webpagina is .html of .htm. Tegenwoordig wordt .html meer gebruikt.

Webdesign vs Webontwikkeling

Er bestaan twee disciplines: webdesign omhelst alles wat grafisch is: foto’s bewerken, tekenen, werken met kleuren, enz. Webontwikkeling houdt het programmeerwerk in. Dit is de technische zijde van de website. Beide disciplines zijn aparte specialiteiten, waarbij je zelden mensen vindt die ze beiden goed onder de knie hebben.

Om een layout van een website volledig naar wens en op maat te maken, heb je nood aan een grafisch beeldverwerkingsprogramma. Hierbij zijn er verschillende opties:

§  Fireworks: dit is een programma dat speciaal gebouwd is voor het maken van weblayouts. Het is een vereenvoudigde versie van Photoshop + Illustrator

§  Photoshop: dit is het meest gekende en professionele programma, maar niet specifiek gebouwd voor het maken van weblayouts. Je kan er ook drukwerk mee maken en fotobewerking.

§  Illustrator: dit is een minder evidente keuze, maar het kan. Via Illustrator kan je tekenen. Indien je layout geen foto’s bevat, kan je dus Illustrator gebruiken.

Webdesign is geen tekstverwerking

Een website maken is iets anders dan tekstverwerking. Er zijn enkele frapante verschillen:

 

Zo, je bent er klaar voor. Veel succes en plezier met je cursus!