Computerwoordenboek

Dit computerwoordenboek bundelt alle bekende en belangrijke ICT-termen en verklaart de betekenis van moeilijke woorden, uit de wereld van de webdesign, dtp, sociale media, seo, e-marketing, usability, internet- en appletoepassingen.

Adobe cursus

Softwaregigant die enkele jaren geleden Macromedia opkocht voor zijn Dreamweaver en Flash. Adobe is de hoofdvogel in grafische software. De Creative Suite (vergelijkbaar met MS Office), bevat ondermeer Photoshop, Indesign, Illustrator, Dreamweaver, Flash, Fireworks, Acrobat, enz. In Adobe Labs kan je nieuwigheden ontdekken zoals Edge en Muse. Er is sprake van een vete tussen Adobe en Apple.

CSS cursus

CSS staat voor Cascading StyleSheets. Het is trapsgewijze opmaak die gekoppeld, of toegevoegd wordt in een HTML-pagina. De nieuwste trend bij webdesign is dat men opmaak en structuur volledig van mekaar scheidt, waardoor het gebruik van CSS verplicht wordt.

Densiteit cursus

De densiteit geeft weer hoe vaak een belangrijk trefwoord voorkomt in een webpagina. Dit is belangrijk in SEO, om een hoge ranking te bekomen. De densiteit houdt rekening met verschillende factoren en niet enkel met leesbare tekst.

Dreamweaver cursus

Bekendste software waarmee je websites kan ontwikkelen. Wysiwyg (What You See Is What You Get). Sinds Macromedia versie 8 overgenomen door Adobe. Momenteel is er een versie CS5.5.

Dries Buytaert cursus

Dries is de oprichter van Drupal. Hij maakte deze gratis CMS als eindwerk in de universiteit van Antwerpen. Het is ontstaan als een bulletin board, een dorp. Bij het registreren van de domeinnaam dorp.org, mistypte hij zich en maakte er drop van. Drop is het Engels voor Druppel. Dat leek hem wel wat. Ondertussen is Druppel (in het Engels uitgesproken als Drupal) wereldwijd bekend. Dit is hoofdzakelijk te danken aan de site whitehouse.gov, gezien het feit dat Obama koos voor Drupal. Drupal is Open Source.

Drupal cursus

Gratis CMS, ontwikkeld door Dries Buytaert. Uitgebreider en een klein beetje technischer dan concurrenten Joomla en Wordpress. Uitbreidbaar met ontelbaar veel modules. Oa whitehouse.gov, bbc.co.uk, vtm.be, intel.com, ... werden in Drupal ontwikkeld.

DTP cursus

DTP staat voor DeskTop Publishing. Dit is een verzamelnaam voor grafische vormgeving. Photoshop, Illustrator en Indesign zijn hierbij de meestgebruikte programma's.

E-learning cursus

E-learning staat voor Electronisch Leren. Hierbij wordt de computer en vaak ook internet gebruikt. Vormen van E-learning zijn afstandsleren of ook thuisstudie genoemd. Vaak wordt bij E-learning digitale cursussen en toepassingen gebruikt. Ook Twitter en Facebook worden hierbij belangrijk. Zelfs games worden tegenwoordig gebruikt in het onderwijs. Zelfstudie.be is een mooi voorbeeld van e-learning.

Fireworks cursus

Adobe Fireworks is de kleine broer van Dreamweaver en Photoshop. Fireworks combineert de interessantste gereedschappen en mogelijkheden uit Photoshop en Illustrator. Het werd oorspronkelijk ontwikkeld door Macromedia, maar overgekocht door Adobe. Je kan in Fireworks 2 zaken doen: bitmaps bewerken en vectoren tekenen. Hierdoor is het een prachtige oplossing om weblay-outs te ontwikkelen. Photoshop en Illustrator lenen zich daarentegen eerder voor drukwerk.

Flash cursus

Bekende software waarmee je (flash-)animaties kan ontwikkelen. Deze animaties worden haast uitsluitend in websites geplaatst. Meest voorkomende toepassingen zijn banners, intro's, games en zelfs volledige websites. Sinds Macromedia versie 8 overgenomen door Adobe. Momenteel is er een versie CS5.

Hosting cursus

Webhosting omvat webruimte (webspace) en een gekoppelde domeinnaam. Dit alles houdt in dat je een website kan publiceren op een webserver en zo toegankelijk kan maken op het internet.

HTML cursus

HTML staat voor HyperText Markup Language. Het is een taal (geen programmeertaal) waarin je de structuur en opmaak van een webpagina kan maken. De code wordt gevormd door tags. De nieuwste versie is HTML5.

Illustrator cursus

Bekendste en beste programma waarmee je vectorieel kan tekenen. Product van Adobe.

Indesign cursus

Adobe Indesign is een professionele software voor de opmaak van boeken, cursussen, posters, flyers, enz. Vaak wordt in dit programma foto's (bewerkt in Photoshop) en tekeningen/logo's (ontworpen in Illustrator) samengebracht en voorzien van tekst. Je kan het een uitgebreide of professionelere versie beschouwen van MS Word.

Joomla cursus

Erg bekende en gratis CMS. Concurrent van Drupal en Wordpress. Uitbreidbaar met ontelbaar veel modules, plugins en componenten.

jQuery cursus

jQuery is een gratis JavaScript-framework, uitgevonden en gestart door John Resig.

Open Source cursus

Open Source betekent dat je de code kan wijzigen van het programma, de site of de toepassing. Meestal is de software of toepassing dan ook gratis. Bekende toepassingen zijn Drupal, Wordpress en Joomla. Open Source wordt ook vaak geassocieerd met PHP en MySQL.

PHP cursus

PHP staat voor Hypertext Preprocessor. Het is een scripttaal, waarmee je webpagina's dynamisch kan maken. Zo kan je bijvoorbeeld berekeningen doen, voorwaarden definiƫren en koppelen met een database.

Ranking cursus

De ranking bij zoekmachines slaat erop hoe hoog een website verschijnt tussen de zoekresultaten. Via SEO tracht men zo hoog mogelijk te scoren in de ranking van Google en andere zoekrobots.

Responsive webdesign cursus

Responsive webdesign is ervoor zorgen dat je website ook op mobiele apparaten juist getoond wordt. Zo zal je zorgen dat je site op iPhone, iPad en alle andere smartphones en tablets duidelijk en correct vertoond wordt.

rtfm cursus

Read the fucking manual. Wordt vaak gebruikt bij wijze van grap, wanneer men een vraag stelt, die in de handleiding voorkomt.

SEO cursus

SEO betekent zoekmachineoptimalisatie. Het is de kunst van het bekomen van een betere ranking in Google en andere zoekmachines, waardoor je website zo hoog mogelijk staat tussen de resultaten.

Sociale Media cursus

Sociale Media zijn sites waar je een sociaal netwerk kan uitbouwen. Dit kan een netwerk van vrienden, familieleden, collega's of zakelijke contacten zijn. Bekende voorbeelden zijn Facebook, Twitter, Google + en LinkedIn.

Twitter cursus

Twitter is een sociaal medium, waar je korte berichtjes van maximaal 140 tekens kan posten. Zulk bericht wordt een tweet genoemd. Hierbij kunnen speciale codes gebruikt worden zoals #, @, RT, DM, enz. Het is net door deze special tekens dat Twitter zich onderscheid. Twitter is een enorm belangrijk en waardevol marketingapparaat. Bekende twitteraars zijn Justin Bieber, Lady Gaga, President Obama en Oprah Winfrey.

Usability cursus

De gebruiksvriendelijkheid van een website. Koploper Jakob Nielssen is degene die hier erg veel belang aan hechtte en het via onderzoek en boeken beter op punt stelde.

Webserver cursus

Een webserver is een apparaat dat constant verbonden is met het internet. Door ruimte op de harde schijf - webruimte genoemd - te verkrijgen, kan je een website op internet publiceren

Wordpress cursus

Gratis CMS. Concurrent van Joomla en Drupal. Ontwikkeld door Matt Mullenweg. Blinkt uit in eenvoudigheid en gebruiksvriendelijkheid. Daardoor ook een klein beetje beperkter in mogelijkheden dan Drupal en Joomla. Meest gedownoade en populairste CMS.

Wysiwyg cursus

What You See Is What You Get - Zoals je het ziet in de teksteditor of in het programma, zo zal het er ook uitzien op internet (soms met een grove korrel te nemen). Bekendste voorbeeld: Dreamweaver en Frontpage. TinyMCE en FCKeditor zijn de twee bekendste webbased editors. Ook wel Rich Text Editor (RTE) genoemd.

XHTML cursus

XHTML staat voor Extensible HyperText Markup Language. Het is een taal (geen programmeertaal) waarin je de structuur en opmaak van een webpagina kan maken. De code wordt gevormd door tags. XHTML is strikter dan HTML. XHTML wordt opgevolgd door HTML5.

Zoekmachineoptimalisatie cursus

Zoekmachineoptimalisatie wordt ook wel eens SEO genoemd. Het is de kunst van het bekomen van een betere ranking in Google en andere zoekmachines, waardoor je website zo hoog mogelijk staat tussen de resultaten.

 

© 2000 - 2016 Zelfstudie.be - Alle rechten voorbehouden

Website laten maken: kerfuffle.be - Website publiceren: zelfhosting.com